Republica SAN MARINO

Denumire oficială: Republica San Marino / Serenissima Repubblica di San Marino

Scurt istoric
San Marino este considerată cea mai veche republică din lume, după cea romană. Conform tradiţiei, Republica a fost fondată la 3 septembrie 301, când Sfântul Marino, originar din Dalmaţia, s-a stabilit, împreună cu o mică comunitate creştină, pe Muntele Titano.
Începând din anul 1000, conducerea statului a fost încredinţată adunării capilor de familie numită „Arengo”, cu putere legislativă, executivă şi judecătorească. În secolul XIII au fost create noi instituţii politice (Consiliul celor LX, Consiliul celor XII), iar în 1243 a fost introdusă funcţia de şefi ai statului – Căpitanii Regenţi, care reprezentau puterea executivă şi judecătorească. Primele legi au fost adoptate în 1263. În secolul XV a fost creat Consiliul Mare şi General /=Parlamentul/; format din 60 de membri şi existent si astăzi, CMG a preluat cea mai mare parte a funcţiilor adunării „Arengo”, care a încetat practic să mai funcţioneze începând din 1571 (deşi nu a fost niciodată abolit).
În 1291, Statul Papal a recunoscut Republica San Marino, care şi-a alipit ulterior noi teritorii.
La 8 octombrie 1600 a fost adoptată prima Constituţie scrisă. În secolul XVII, RSM a stipulat un Acord de protecţie cu Statul Papal.
Republica San Marino este recunoscută de Franţa napoleoniană în 1797 şi de celelalte state europene în 1815, la Congresul de la Viena.
La 22 martie 1862, San Marino încheie un „Tratat de prietenie” cu Italia, care garantează independenţa RSM, buna vecinătate şi relaţiile comerciale.
În 1865 a fost promulgat un nou cod penal, care excludea pedeapsa cu moartea. În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea se înregistrează o puternică emigraţie a san-marinezilor către Statele Unite, Franţa şi Elveţia.
În 1923 a preluat puterea un partid de coloratură fascistă, care în anii următori a instaurat un regim fascist, după model italian, care va dispărea definitiv în septembrie 1944. În timpul celui de-al doilea război mondial RSM a reuşit să-şi păstreze neutralitatea.
Din 1988, RSM este membră a Consiliului Europei, iar în 1992 a fost primită în Organizaţia Naţiunilor Unite.
San Marino este o enclavă situată în interiorul Republicii Italiene.
Capitala şi principalele oraşe: Citta’ di San Marino, Dogana Acquaviva, Borgo Maggiore, Chiesanuova, Domagnano, Faetano, Fiorentino, Montegiardino, Serravalle
Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: 61,5 km² (locul 231 în lume), 9 administraţii locale numite „castelli”, 43 „curaţii” /=cartiere, sate/
Populaţia: 31.778 locuitori (locul 190 în lume, 2010), densitate 517 locuitori/km². Religie: catolică 88, 7%, altele 11,3%

Limba oficială: italiană

Ziua naţională: 3 septembrie

Forma de guvernământ: republică parlamentară

Situaţia politică internă
Parlament: unicameral – Consiliul Mare şi General (60 membri), alegerile au loc la 5 ani; membrii parlamentului sunt aleşi prin vot direct, în baza sistemului de reprezentare proporţională.
La 9 noiembrie 2008, în RSM s-au desfăşurat alegeri generale anticipate pentru desemnarea membrilor Consiliului Mare şi General. Au fost înregistrate următoarele rezultate: Coaliţia „Pactul pentru San Marino” (centru-dreapta) – 35 de locuri (Alianţa Partidul Democrat-Creştin Sanmarinez-PDCS– Europopularii pentru San Marino-EPS– Arengo şi Libertate-AeL- 22 locuri; Alianţa Populară-AP-7 locuri-Lista Libertăţii-LDL-4 locuri, Uniunea Sanmarineză a Moderaţilor-USM-2 locuri); Coaliţia „Reforme şi Liberate” (centru-stânga) – 25 de locuri (Alianţa Partidul Socialiştilor şi Democraţilor – San Marinezi pentru Libertate-18 locuri, Stânga Unită-5 locuri, Democraţii de Centru-2 locuri.
Guvernul actual a fost învestit la 3 decembrie 2008.
Şefii statului: Republica este condusă de doi Căpitani Regenţi, aleşi pentru o perioadă de 6 luni de către Consiliul Mare şi General (parlament). Pentru perioada aprilie – octombrie 2010, căpitani regenţi sunt Marco Conti e Glauco Sansovini.
Ministrul afacerilor externe: Antonella Mularoni (secretar de stat pentru afaceri externe, afaceri politice telecomunicaţii şi transporturi).

Legături către principalele site-uri oficiale:

http://www.esteri.sm/on-line/Home.html;

http://www.sanmarinortv.sm/meteo/default.asp?id=615

Sursa: www.mae.ro